Vodkapasta – recept på godaste pastan med vodka i

Att addera vodka till en pastasås kan till en början låta något udda. Men det finns en anledning till varför vodkapasta, eller pasta alla vodka, har blivit en omtyckt rätt världen över. Vodkan, tro det eller ej, förstärker smakerna från de andra ingredienserna utan att bidra med någon egen smak. Resultatet är en krämig, rik och djup pastasås som garanterat kommer förföra dina smaklökar. Följ med i denna guide där vi går igenom hur du tillagar den mest utsökta versionen av vodkapasta.

Vad gör vodka i en pastasås

I grunden fungerar alkoholen i vodkan som en smakbärare. Den har förmågan att binda samman fett och vatten, vilket gör att såsens smaker fördelar sig jämnare och skapar en mer sammanhängande upplevelse i munnen. Dessutom hjälper alkoholen från vodkan till att framhäva smaker från tomat och grädde, men utan att efterlämna någon alkoholisk eftersmak. När vodkan kokas ihop med de andra ingredienserna avdunstar alkoholen och lämnar endast en oemotståndlig smakdjup bakom sig.

Ingredienser

För att skapa denna läckra pastarätt för fyra personer behöver du följande ingredienser:

 • 400 gram pasta, gärna penne eller rigatoni
 • 1 msk olivolja
 • 1 finhackad lök
 • 2 vitlöksklyftor, pressade
 • En nypa chiliflakes (valfritt för extra hetta)
 • 100 ml vodka
 • 400 gram krossade tomater
 • 1 dl vispgrädde
 • Salt och svartpeppar efter smak
 • Färsk basilika för garnityr
 • Riven parmesanost för servering

Dessa ingredienser är ofta lätta att finna och receptet är enkelt att följa, vilket gör vodkapasta till en perfekt rätt att imponera med till vardags eller vid speciella tillfällen.

Hur man tillagar vodkapasta

Följ dessa steg för att tillaga din vodkapasta:

 1. Börja med att koka upp pastan enligt anvisningarna på förpackningen till al dente. När pastan är klar, sila av vattnet men spara ca 1 dl av pastavattnet som kan användas senare för att justera konsistensen på såsen om det behövs.
 2. Medan pastan kokar, värm upp olivoljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt den finhackade löken och låt den mjukna utan att ta färg, vilket tar ungefär 3 minuter. Lägg sedan till de pressade vitlöksklyftorna och chiliflakes om du önskar extra hetta, och låt allt sautera i ytterligare en minut.
 3. Häll i vodkan till pannan och låt den puttra tills ungefär hälften av alkoholen har avdunstat, detta tar cirka 3-4 minuter. Var noga med att inte låta vodkan bränna vid.
 4. Tillsätt de krossade tomaterna tillsammans med en nypa salt och svartpeppar efter smak. Sänk värmen och låt såsen småputtra under omrörning tills den tjocknar lite, vilket tar runt 10 minuter.
 5. Rör ner vispgrädden i såsen och låt alltihop sjuda ihop i ett par minuter. Testa såsen och justera kryddningen om det behövs. Du vill ha en fin balans mellan sött, salt och syrligt.
 6. När såsen är färdig, tillsätt den kokta pastan direkt i pannan med såsen och vänd den väl för att alla pasta bitar ska täckas av den krämiga såsen. Om såsen känns för tjock kan du späda ut den lite med det sparade pastavattnet till önskad konsistens.
 7. Servera din vodkapasta varm, toppad med färskt riven parmesan och hackad basilika.

Varianter och tips

Vodkapasta är en flexibel rätt där du kan lägga till egna favoritingredienser för att anpassa den efter din smak. Här är några förslag:- För en proteinboost, tillsätt stekt kyckling eller bacon i såsen.- Är du vegetarian? Prova att lägga till stekt svamp eller zucchini för extra mättnad och smak.- För en lyxigare variant, tillsätt handskalade räkor de sista minuterna av tillagningen.- Om du föredrar en starkare tomatbas, kan du experimentera med att tillsätta en skvätt balsamvinäger eller lite socker för att balansera upp syrligheten. Med dessa tips och recept i handen är du väl rustad för att skapa en pasta med vodka som med sin djupa och komplexa smakprofil säkerligen kommer att bli en storfavorit vid middagsbordet. Glöm inte att pasta alltid smakar bäst när den avnjuts i gott sällskap. Bon appétit!