Gör din egen budapestrulle – recept här

Budapestrullen är en klassisk svensk dessert som både imponerar på gäster och kan vara en trevlig aktivitet att baka tillsammans med nära och kära. Denna godbit, gjord med maräng, hasselnötter och en smörkräm med mandariner, är både smakrik och visuellt tilltalande. I denna artikel går vi igenom hur man enkelt kan göra sin egen budapestrulle hemma med ett steg-för-steg-recept.

Ingredienser och förberedelser

Innan vi börjar med själva bakningen är det viktigt att samla alla ingredienser och verktyg som behövs. Detta inkluderar en bakplåt, bakplåtspapper och en ren kökshandduk.

 • 6 äggvitor
 • 3 dl strösocker
 • 100 g hasselnötsmjöl
 • 1 msk majsstärkelse
 • 50 g mörk choklad
 • 2 dl vispgrädde
 • 1 burk konserverade mandarinklyftor (ca 175 g avrunnen vikt)
 • Florsocker för dekoration

Försäkra dig om att alla ingredienser är rumstempererade, särskilt äggvitorna, eftersom detta gör dem lättare att vispa till styva toppar.

Steg för steg instruktioner

Här kommer en detaljerad guide för att skapa budapestrullen.

1. Förvärm ugnen till 175 grader Celsius.

2. Vispa äggvitorna i en stor skål tills de börjar bilda mjuka toppar. Tillsätt strösockret, lite i taget, medan du fortsätter att vispa tills blandningen är styv och glansig.

3. Blanda försiktigt i hasselnötsmjöl och majsstärkelse tills det är jämnt fördelat.

4. Sprid ut marängsmeten jämnt på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Försök att göra ett jämnt lager så att rullen får en jämn yta.

5. Grädda i ugnen i ca 18-20 minuter, eller tills ytan är gyllene och känns fast vid beröring. Låt svalna en stund.

6. Under tiden, smält chokladen och låt den svalna något. Vispa grädden tills den bildar mjuka toppar och blanda försiktigt i de avrunna mandarinklyftorna.

7. När marängbotten har svalnat, vänd den försiktigt upp och ner på en kökshandduk strödd med florsocker. Dra försiktigt bort bakplåtspappret.

8. Bred ut den smälta chokladen jämt över marängbotten. Därefter, bred ut gräddblandningen jämnt ovanpå chokladen.

9. Rulla försiktigt ihop marängbotten från en av de kortare sidorna, med hjälp av handduken för att hjälpa till att forma rullen. Försök att rulla så tight som möjligt utan att spricka marängen.

Tips och variationer

För att sätta din egen twist på budapestrullen kan du experimentera med olika fyllningar och smaker.

 • Fyllningen kan varieras med bär såsom hallon eller blåbär istället för mandarinklyftor.
 • Prova att använda olika typer av nötter, exempelvis mandelmjöl eller valnötter.
 • Fyllningen kan även kryddas med en skvätt likör eller starkt kaffe för en vuxnare smak.

Om rullen spricker, kan du använda florsocker för att dölja små sprickor, eller dekorera med smält choklad för en elegant finish.

Servering och förvaring

Budapestrullen är helst serverad färsk men kan också förvaras i kylen i ett par dagar. När den serveras, strö gärna lite extra florsocker över för att ge en snöliknande effekt.

Om du vill göra rullen i förväg, kan marängbotten bakas dagen innan och förvaras i en lufttät behållare. Fyllningen bör dock göras och rullas upp samma dag som den ska serveras för bästa resultat.

Budapestrullen är en perfekt dessert att avsluta en festlig middag med, och den är lika imponerande att servera som den är rolig att göra. Med detta recept har du alla verktyg du behöver för att lyckas nästa gång du vill imponera på familj och vänner med en hemlagad klassiker.

Vanliga frågor

Kan jag använda annan frukt än mandariner?

Ja, du kan absolut använda annan frukt än mandariner. Populära alternativ är hallon, blåbär eller till och med jordgubbar. Det är helt upp till din egen smak.

Hur länge håller en budapestrulle i kylen?

Budapestrullen håller sig i kylen i upp till 2-3 dagar. Se till att den är täckt eller förvarad i en lufttät behållare för att förhindra att marängen blir mjuk.

Vad gör jag om marängen spricker när jag rullar ihop den?

Om marängen spricker kan du använda lite extra florsocker för att dölja sprickorna. Du kan också dekorera med smält choklad eller färska bär för att avleda uppmärksamheten från eventuella sprickor.

Kan jag förbereda marängbotten i förväg?

Ja, du kan baka marängbotten dagen innan och förvara den i en lufttät behållare. Dock är det bäst att fylla och rulla ihop rullen samma dag som den ska serveras för bästa resultat.

Kan jag frysa budapestrullen?

Det är möjligt att frysa budapestrullen, men det rekommenderas inte då marängen kan förlora sin krispighet och gräddfyllningen kan bli vattnig vid upptining. Om du ändå vill frysa den, gör detta innan du fyller rullen och frys enbart marängbotten.

Lämna en kommentar